
העולם המערבי הולך ומואס בכלובי הסוללה. באיחוד האירופי אסורה כבר היום הקמה של לול כלובי סוללה חדש. מדינת קליפורניה הצטרפה לאחרונה למגמה ותאסור שימוש בכלובים תוך מספר שנים. גם רשתות מזון בינלאומיות, כדוגמת מקדונלד'ס וברגר קינג עוברות לביצים שאינן מכלוב סוללה. ובישראל? הממשלה מתכננת הקמת כלובים חדשים במימון כספי הציבור.
את המעבר לשימוש בלולי חצר מוביל בעולם האיחוד האירופי, שאסר על המדינות החברות בו להכניס לשימוש כלובי סוללה חדשים, החל מינואר 2003. הלולים הקיימים מחויבים לעמוד בסטנדרטים משופרים, וייסגרו לכל המאוחר בינואר 2012. לקראת מועד זה, ניכרת כבר כיום ירידה ניכרת בשימוש בכלובי סוללה במדינות האיחוד. בנוסף לכך, מדינות האיחוד האירופי מחייבות את המשווקים לסמן על הביצים ועל אריזותיהן מילים המעידות על תנאי הכליאה של התרנגולות: "כלוב", "אסם" (לול ללא כלובים אך ללא גישה לחצר) או "מרעה חופשי".
כמה מדינות הקדימו את האיסור הצפוי באיחוד האירופי, וביניהן שוודיה שאסרה על החזקת תרנגולות בלולי סוללה (2003); גרמניה (סוף 2006); ואוסטריה (2009). בנוסף לכך, קליפורניה אסרה על השימוש בכלובי סוללה, החל מראשית 2015. המובילה העולמית בתחום זה היא שווייץ, שאסרה על כליאת תרנגולות בכלובים מכל סוג כבר בשנת 1992, ואף אינה מייבאת ביצים מכלובים. תעשיית הביצים השוויצרית דומה בגודלה לתעשייה הישראלית. ועדת מומחים שמינתה ממשלת בלגיה קבעה לאחרונה, כי כל לולי הכלובים לסוגיהם (גם "כלובים מצוידים") אינם מאפשרים סטנדרטים מינימליים של רווחת בעלי-חיים, ודינם להיאסר. גם במשאל-עם שנערך לאחרונה במישיגן שבארה"ב הוחלט לאסור על כליאת תרנגולות בכלובים.
פרויקט אירו-ברומטר של האיחוד האירופי, הבוחן את דעת הקהל בתחומים שונים, מצא ש-57% מאזרחי האיחוד מוכנים לשלם יותר עבור ביצים שהוטלו על-ידי תרנגולות שחיו בתנאים משופרים. רשתות שיווק, מזון ומסעדות רבות בארצות-הברית ובאירופה, מפסיקות בהדרגה את השימוש בביצים שמקורן בלולי סוללה, בהן מרקס אנד ספנסר ומקדונלדס בבריטניה ורשת ברגר קינג העולמית.
המגמות הצרכניות העולמיות אינן פוסחות גם עלינו, ומספר גדל והולך של ישראלים בוחרים לצרוך "ביצי חופש" וביצים אורגניות שמקורן בלולים ללא כלובים. בשני העשורים האחרונים הצטמצם ייצור הביצים בישראל ב-10% – למרות הגידול הדרמטי באוכלוסייה, ואילו ענף הביצים האורגניות רשם קפיצה של 264% בין 2000 עד 2006. בשנים האחרונות, הביקוש לביצי חצר ולביצים אורגניות גדל עד-כדי-כך שהוא עולה על ההיצע.
בימים אלו אמור משרד החקלאות לגבש כללים לחלוקת 300 מיליון ₪ אשר הוקצו, לפי החלטת הממשלה, לחידוש תשתיות בתעשיית הביצים. אולם הרפורמה המתוכננת, מתמקדת בייעול התעשייה: הוצאת הלולים ממרכזי היישובים הכפריים כדי לצמצם את המטרד שגורמים הלולים לתושבים ולתיירים, התייעלות כלכלית, צמצום הפגיעה בסביבה, הפחתת הליקויים התברואתיים וכדומה. בתכנון הרפורמה, לא נלקחו בחשבון שיקולים הנוגעים למניעת התעללות בבעלי-חיים. המתכננים אף התעלמו מהמגמה העולמית של הפחתת השימוש בכלובי סוללה.
הרפורמה בתעשיית הביצים בישראל מהווה הזדמנות פז להיפטר מהגורם האכזרי ביותר בתעשיית הביצים. השינוי כמעט שאינו מצריך עלויות מיוחדות, שכן במסגרת הרפורמה יפורקו ממילא רובם המכריע של הלולים הקיימים, ותחתיהם יוקמו לולים חדשים. אסור לתת לממשלה להחמיץ את ההזדמנות. זהו הזמן לקדם את הענף ולהטמיע בו את הסטנדרטים המקובלים בעולם!
